Zpět na

POPIS

Hlavní zaměření:

  • trávicí poruchy při přejídání
  • tlaky v žaludku po vydatném jídle
  • tlaky po jídle pozřeném ve spěchu či stresu
Směs je určena pro podporu strávení jídla po přejedení se. Přeženeme-li to s množstvím jídla, nebo přeceníme-li své trávicí schopnosti, zpravidla se dostaví pocit plnosti, říhání, někdy i nucení na zvracení a celková tělesná malátnost a tíha. Někdy bývá bušení srdce. Po takovýchto excesech se naopak často dostavuje několikadenní nechutenství.

Poznámka:

Směs lze užít preventivně, těsně před jídlem, které ze slušnosti či konvencí nechceme odmítnout a víme, že nám nesedne.

Soudobý pohled:

BAI JIE ZI (Sinapis albae semen), FU LING (Sclerotium poriae cocos) a CHEN PI (Pericarpium citri reticulatae) upravují zažívání tím, že odvádějí hlen a vlhko z oblasti středního ohniště. Ulpívání a stagnace hlenu a vlhka stěžuje a zpomaluje trávení. SHAN ZHA (Fructus cratagei) zlepšuje trávení masa a tučných jídel. Podle moderních výzkumů snižuje hladinu cholesterolu. MAI YA (Fructus hordei germinatus) napomáhá trávení obilovin, například pšenice, která způsobuje u některých lidí alergické reakce a trávicí obtíže. SHEN QU (Massa fermantata) fermentovaná směs bylin a obilovin, rozkládá alkohol a další těžké, ulpívavé potraviny, které způsobují pocit "kamene v žaludku". LAI FU ZI (Semen raphani sativi) efektivně odstraňuje vazký hlen, který vzniká nedostatečným trávením sladkých jídel. LIAN QIAO (Fructus forsythiae susepnsae) pročišťuje organismus od nahromaděných toxických látek z potravy, hubí patogenní bakterie, které způsobují zažívací obtíže po požití kontaminovaného jídla nebo vody.

Autor směsi:

Dr. ZHU DAN XI. Tato směs byla poprvé uvedena v díle DAN XI XIN FA v r. 1481.

DOKUMENTY
POPIS
DOKUMENTY

Hlavní zaměření:

  • trávicí poruchy při přejídání
  • tlaky v žaludku po vydatném jídle
  • tlaky po jídle pozřeném ve spěchu či stresu
Směs je určena pro podporu strávení jídla po přejedení se. Přeženeme-li to s množstvím jídla, nebo přeceníme-li své trávicí schopnosti, zpravidla se dostaví pocit plnosti, říhání, někdy i nucení na zvracení a celková tělesná malátnost a tíha. Někdy bývá bušení srdce. Po takovýchto excesech se naopak často dostavuje několikadenní nechutenství.

Poznámka:

Směs lze užít preventivně, těsně před jídlem, které ze slušnosti či konvencí nechceme odmítnout a víme, že nám nesedne.

Soudobý pohled:

BAI JIE ZI (Sinapis albae semen), FU LING (Sclerotium poriae cocos) a CHEN PI (Pericarpium citri reticulatae) upravují zažívání tím, že odvádějí hlen a vlhko z oblasti středního ohniště. Ulpívání a stagnace hlenu a vlhka stěžuje a zpomaluje trávení. SHAN ZHA (Fructus cratagei) zlepšuje trávení masa a tučných jídel. Podle moderních výzkumů snižuje hladinu cholesterolu. MAI YA (Fructus hordei germinatus) napomáhá trávení obilovin, například pšenice, která způsobuje u některých lidí alergické reakce a trávicí obtíže. SHEN QU (Massa fermantata) fermentovaná směs bylin a obilovin, rozkládá alkohol a další těžké, ulpívavé potraviny, které způsobují pocit "kamene v žaludku". LAI FU ZI (Semen raphani sativi) efektivně odstraňuje vazký hlen, který vzniká nedostatečným trávením sladkých jídel. LIAN QIAO (Fructus forsythiae susepnsae) pročišťuje organismus od nahromaděných toxických látek z potravy, hubí patogenní bakterie, které způsobují zažívací obtíže po požití kontaminovaného jídla nebo vody.

Autor směsi:

Dr. ZHU DAN XI. Tato směs byla poprvé uvedena v díle DAN XI XIN FA v r. 1481.

Seznam zdrojů